Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

ZADNJA POŠTA KAMENMOST

Podijeli sa prijateljima!

ZP KM

ZADNJA POŠTA KAMENMOST

Prva nacionalna poštanska uprava u Hrvatskoj osnovana je za vrijeme bana Josipa Jelačića 1848. godine, a poštanske marke kao sredstvo plaćanja poštanskih usluga uvode se 1. lipnja 1850.

U Imotskoj krajini bilo je nekoliko poštanskih ureda: u Imotskom, Župi, Zagvozdu i Lovreću. Na Kamenmostu pošta se otvorila 1896. godine. 

 

Povodom zatvaranja poštanskog ureda Kamenmost, koji u ovom trenutku kao broj 21262 i ime Kamenmost živi na papiru i protokolu PTT uslužnosti. Poštanski ured kao takav više ne postoji. Ostala je aktivna al na par sati pošta u drumu jedna od novosagrađenih na području općine Podbablje. U ovom kontekstu ne spominje se poštanski ured u Krivodolu jer je bio i ostao zasebni broj. Navodno kada se odlučivalo o stanju i smještaju pošte koja je u zadnje vrijeme radila u društvenom domu na Kamenmostu gdje je i škola, tadašnja uprava općine je naložila iseljavanje istoj (razlog je prenamjena zgrade u potrebe Slava Raškaj) sa prijedlogom preseljenja u napuštenu poštansku zgradu u Grubinama. Strukture upravljanja pošta u tom prijedlogu nisu uvidjele rentabilnost tako se prišlo gašenju najstarije pošte u kraju. Kako ne bi pisali neistine o stanju smo odlučili pitati upravu Hrvatskih pošta od kojih smo dobili uredan odgovor.

 

Poštovani,
vezano uz Vaš upit obavještavamo Vas da je zatvaranje poštanskih ureda dio  restrukturiranja najavljenog prilikom predstavljanja Strategije Hrvatske pošte u prosincu 2012. godine. Zatvaraju se isključivo oni poštanski uredi koji bilježe višegodišnje trendove gubitaka.
Hrvatska pošta odluku o zatvaranju svakog poštanskog ureda temelji na pomnoj analizi broja korištenih usluga od strane korisnika u svakom poštanskom uredu te odredbama Pravilnika o obavljanju univerzalne usluge.
Prije odluke o zatvaranju poštanskog ureda, raspisuje se natječaj za davanje poštanskih usluga u franšizu te se lokalnoj samoupravi nudi mogućnost sufinanciranja rada poštanskog ureda. Ukoliko se ne nađe partner za uzimanje poštanskih usluga u franšizu ili se pak ne dogovori sufinanciranje od strane lokalne samouprave, tek nakon toga se razmatra odluka o zatvaranju. Važno je napomenuti da je cjelokupan postupak zatvaranja poštanskih ureda strogo propisan i kontroliran od strane nadležne regulatorne agencije te ga se Hrvatska pošta bez iznimke pridržava.
Zatvaranje nerentabilnih poštanskih ureda je nužno, a kako bi se smanjili financijski gubitci. To, uz ostale mjere racionalizacije, ima za cilj stabilizaciju poslovanja Hrvatske pošte, a kako univerzalna usluga za građane RH ne bi bila dovedena u pitanje. Hrvatska pošta se financira iz vlastitog poslovanja i svaka ovakva odluka je poslovna te u skladu sa zakonskim propisima.
Svjesni smo činjenice da je Hrvatska pošta neizostavan element svakodnevnog života te ni na koji način ne želimo mijenjati navike niti negativno utjecati na usluge koje nudimo. Korisnici usluge Hrvatske pošte mogu koristiti u najbližem poštanskom uredu, ali i na svom kućnom pragu u svakodnevnom kontaktu sa svojim poštonošom.
S poštovanjem,
Lidija Stunja Podgorski

Na kraju, sve smo sami sebi skuhali. Ugašena je najstarija pošta u kraju koja još živi samo u broju 21262 i imenu Kamenmost ( nekada ZADNJA POŠTA KAMENMOST ) od koje su nekada davno odijeljeni i Runovići i Zmijavci. U Grubinama poštanska novoizgrađena zgrada zjapi prazna i trune od vlage. Iz najstarijeg naselja u općini, iz naselja Kamenmost pošta je nestala bez traga i glasa i tko je kriv savršeno nas ne zanima, a za popravni nikada nije kasno. Činjenica je kako samouprava općine Podbablje radi u tuđim prostorijama dok su svoje darovali drugima. Dobro je činiti dobro ali i misliti na sebe je jednako tako dobro čak i više jer ćeš u tom stanju moći još i više pomoći i drugima.

Ago

Foto: Veljko Tolić
zp km 3 uzp km 2 u

 

 
Augustin

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli sa prijateljima!