Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

SKUPLJANJE KOSTIJU U IMOTSKOM

Podijeli sa prijateljima!

Kosti 1

SKUPLJANJE KOSTIJU U IMOTSKOM

Povodom obilježavanja godišnjice osnivanja 3. Imotske bojne 4. gbr HV, grad Imotski, POU Imotski i udruga „Imotsko srce“, organizirali su predstavu 28. svibnja u imotskoj kino dvorani.

Uvodno su sa pozdravnim govorom gradonačelnika gosp. Budalića nastupili pjevači dalmatinske klape Sv Mihovil Proložac.

 

Glavni događaj večeri bila je monodrama „Skupljanje kostiju“, autorice Mladenke Gruice, koja je sebe dala dušom i tijelom kako bi što vjernije prikazala svu tragediju hrvatske majke ne samo u vremenu Domovinskog rata već i u poraću Drugog svjetskog rata čime priča i počinje. Ova priča pritužne majke Grle Pedić iz Paljuva koja je poginulog sina na bojišnici noćima čuvala od zvijeri iskradajući se iz okupiranog sela kroz četničke redova. Dok sam gledao Mladenku i njenu uživljenost u srž priče, prikazivanje teškog hoda starice shrvane životnim tugama, svim tim govorom tijela, trzajima lica, iskrenim jaucima i sam, sam trpio bol i tugu sa suzom u oku koju je teško zaustaviti. Sam završetak priče koji nagovještava koliki-toliki sretan svršetak ne može ublažiti svu gorčinu proživljenog pa majka sinovom sinu koji se rodio nekoliko mjeseci nakon očeve tragične smrti ne može izreći ime Ante kojim časte poginulog već ga kako bi joj bilo lakše zove Braco. Mladenka Grujica je na pozornici jednostavno zaboravila okolni svijet i u tim trenucima bila majka iz Paljuva. Čak i na odjavi nakon završetka priče nije mogla ugasiti svu snagu emotivno proživljene priče.

Na kraju su se nazočnima predstavili mještani Paljuva koji su svoje sumještane iz svog okupiranog sela izvukli hrabrom akcijom. Zahvalili su Imoćanima koji su u tim ratnim danima bili sa njima i organizatorima ove večeri.

Cijela večer bi kudikamo bila bolja da je odaziv mještana bio veći. Mali broj posjetitelja baca neku čudnu sjenu na događaj. Ipak je to trebala biti svečanost za Imotske hrabre ratnike, a i primjereniji doček gostima iz Paljuva.

}Kosti 2

Podijeli sa prijateljima!