Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

U Imotskom obilježen Dan mučenika provincije

Podijeli sa prijateljima!

misa-3

Na posljednjem kapitulu imotskoga samostanskog okružja određeno je da se u tom okružju Dan mučenika Provincije obilježi u nedjelju 23. rujna 2018.

 

Sveta misa za fratre Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću slavljena je u crkvi sv. Frane u Imotskom u 19 sati, a predvodio ju je fra Mladen Prolić, župnik Runovića. U koncelebraciji su bili gvardijan fra Kristian Stipanović i još sedmorica svećenika. Na početku je slavlja fra Jozo Grbavac pročitao imena naših fratara ubijenih od 1942. do 1948. godine.

U prigodnoj je homiliji fra Mladen povezao misna čitanja sa slavljem Dana mučenika Provincije. U prvom čitanju iz Knjige Mudrosti sveti pisac navodi riječi bezbožnika koji žele ukloniti pravednika jer im smeta. U Drugom svjetskom ratu i poraću bezbožni komunistički sustav obrušio se na Katoličku Crkvu želeći ju uništiti. No, unatoč silnoj mržnji, progonima, zastrašivanjima, mučenjima, zatočenjima i smaknućima katoličkih svećenika, redovnika i redovnica bezbožnički naum nije ostvaren jer je, kako svjedoči apostol Jakov, mudrost odozgor mirotvorna, milostiva i postojana. Bog je, naime, dao snage svojim vjernima da izdrže u nepovoljnim društvenim prilikama, da Mu budu vjerni do smrti i da po njihovoj vjernosti kršćanstvo ne samo opstane nego i jača u našem narodu.

Kao što je Krist Gospodin prošao kroz muku i križ u uskrsnuće, tako je svakom kršćaninu u životu putem križa proći u vječnost. Imajući u našim pokojnim fratrima primjer i uzor vjernosti Bogu, prihvatimo svoj životni križ i budimo postojani u vjeri do smrti, zaključio je fra Mladen.

Izvor: www.franjevci-split.hr

Podijeli sa prijateljima!