Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Duhovna misao dana: Svjetionik- za siguran put kroz život (2)

Podijeli sa prijateljima!

svjetionik

Možda bismo mogli sebe priupitati kako se borimo za duhovnu slobodu? Koje lijekove i terapiju uzimamo da se oslobodimo duhovnih lanaca? Isus je, oslobađajući uzetog zapravo osposobio ga za novi početak, za iskreni susret s Bogom. Jesmo li spremni osloboditi se svojih grijeha, svojih veriga i već jednom započeti živjeti slobodno, punim duhovnim plućima?

 

Iz Evanđelja po Marku 2, 1-12

Pošto Isus nakon nekoliko dana opet uđe u Kafarnaum, pročulo se da je u kući. I skupiše se mnogi te više nije bilo mjesta ni pred vratima. On im navješćivaše Riječ.
I dođu noseći k njemu uzetoga. Nosila ga četvorica. Budući da ga zbog mnoštva nisu mogli unijeti k njemu, otkriju krov nad mjestom gdje bijaše Isus. Načinivši otvor, spuste postelju na kojoj je uzeti ležao.
Vidjevši njihovu vjeru, kaže Isus uzetome: »Sinko! Otpuštaju ti se grijesi!«
Sjedjeli su ondje neki pismoznanci koji počeše mudrovati u sebi: »Što to ovaj govori? Huli! Ta tko može grijehe otpuštati doli Bog jedini?«
Isus duhom odmah proniknu da tako mudruju u sebi pa će im: »Što to mudrujete u sebi? Ta što je lakše? Reći uzetomu 'Otpuštaju ti se grijesi' ili reći: 'Ustani, uzmi svoju postelju i hodi? Ali da znate: Vlastan je Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe!« Tada reče uzetome: »Tebi zapovijedam, ustani, uzmi postelju i pođi kući!« I on usta, uze odmah postelju i iziđe na očigled svima.
Svi su zaneseni slavili Boga govoreći: »Takvo što nikad još ne vidjesmo!«
Riječ Gospodnja.

Po Isusu Kristu spoznajemo našeg Oca koji je na nebesima. On je ljubav, rado prašta i pun je samilosti Bog naš. Po Isusu Kristu mi smo upoznali Ljubav. Bog nam prašta sve naše grijehe. Zamislimo na trenutak koliko se puta Bog spustio nad nama u trenutku kada smo nabrajali svoje grijehe, svoje slabosti...jedva je dočekao da nam kaže po svećeniku: „Ja te odrješujem od grijeha tvojih!"
Teško je biti zavezan, nemati slobodu. Teško nam je kao ljudima uopće razmišljati kako je to biti rob ukoliko nemamo nekog dubljeg iskustva. No, lijepo je kada se dogodi onaj trenutak pucanja veriga, trenutak kada se oslobodimo lanaca koji su nas vezali. Lijepo je biti slobodan.

Evanđelje današnjeg dana donosi nam susret uzetoga i Isusa. Kada promatramo ovog čovjeka zapravo vidimo sliku svih nas ljudi, svi smo mi slabi, krhki, podložni raznim bolestima, ugroženi bolešću i smrću. Svako od nas kada nas zadesi nešto takvo, imamo samo jednu želju: biti zdravi. Davno je netko rekao kako bolesnik ima samo jednu želju, da ozdravi, a zdrav čovjek ima mnoštvo želja.

Ovaj evanđeoski susret očituje sliku Isusa Krista koji želi uzetoga ozdraviti, ali i vjeru uzetoga (bolesnoga), vjeru da se oslobodi, da bude zdrav.
Ovdje smo pred jednim čudom, jer bolesnik na Isusove riječi ustaje, uzima svoju postelju. Biva slobodan, zdrav. Bolest ga više ne veže za krevet. To je radost koja potiče bolesnika da odmah to i napravi, da se oslobodi veriga i da počne živjeti slobodno. Evanđelje nam to i potvrđuje. Uzeti je odmah ustao, uzeo svoju postelju i otišao zdrav.

blog svjetionik 2

I mi se možemo diviti Isusu Kristu, poput njegovih suvremenika, koji je učinio ovu lijepu gestu ozdravljenja, ali ne smijemo se samo tu zaustaviti. U ovom susretu dogodilo se nešto puno dublje. Isusovo milosrđe zalazi duboko u dušu ovog bolesnika, jer želi ga iznutra ozdraviti. Ovdje nije samo riječ o tjelesnoj slobodi, već i o duhovnoj slobodi. Na tom polju se nešto puno veće dogodilo.

Svaki čovjek je stvoren na sliku Božju, svi smo mi djeca Božja. Bog se ne miri kada nas bilo koji grijeh zarobi, a svaki grijeh čovjeka čini robom tog istog grijeha. Tada svaki čovjek biva vezan grijehom, zarobljen u duši, nečist, sputan... Božji plan spasenja je sloboda za svakog čovjeka. Isus oslobađa uzetoga, oslobađa njegovu dušu od okova lanaca grijeha koji su ga godinama vezali. Isus mijenja čovjeka, daje mu čistoću srca, briše svu prljavštinu koja se nataložila u srcu.

Koji bi smisao za nas vjernike bio ovaj susret Isusa i uzetoga?
Možda bismo mogli sebe priupitati kako se borimo za duhovnu slobodu? Koje lijekove i terapiju uzimamo da se oslobodimo duhovnih lanaca? Isus je, oslobađajući uzetog zapravo osposobio ga za novi početak, za iskreni susret s Bogom.

Jesmo li spremni osloboditi se svojih grijeha, svojih veriga i već jednom započeti živjeti slobodno, punim duhovnim plućima? Blago čovjeku koji traži Gospodina da ga oslobodi od duhovnih lanaca i koji je spreman živjeti slobodno i živjeti u slobodi.

Na koncu, dobro je upamtiti riječi jednog suvremenog filozofa:»Oproštenje ne mijenja prošlost, ali širi budućnost».

Fra Neno

 

Podijeli sa prijateljima!