Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Danas obilježavamo Čistu srijedu i početak korizme

Podijeli sa prijateljima!

P2100262

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, koja se ove godine obilježava 1.ožujka, započinje četrdesetodnevno razdoblje priprave za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Stoga će se za vjernike Podbablja u crkvi Sv. Ante u Drumu služiti misno slavlje.

 

Početak misnog slavlja kojeg će predvoditi mjesni župnik fra Nedjeljko Čarapić predviđen je u 18 sati u crkvi Sv. Ante u Drumu. 
Tijekom korizme svakog petka će se održavati pobožnost Križnog puta u crkvama Sv. Marka (Podbablje Gornje) u 16 sati, Sv. Ante (Drum) u 17 sati, Kraljice Hrvata (Grubine) u 18 sati, a u župnoj crkvi Sv. Luke na Kamenmostu nedjeljom u 8 sati (prije svete mise). 

Od kraja 11. stoljeća vjernici se na taj dan posipaju pepelom od blagoslovljenih maslinovih ili palminih grančica. Taj pepeo označava ozbiljnost i pokoru čime je obilježeno cijelo korizmeno vrijeme, te nadu u uskrsnuće. Od 5. stoljeća u središtu priprave za Uskrs je post, a budući da nedjeljom nitko ne treba postiti, početak vremena posta pomaknut je u 6. ili 7. stoljeću sa šeste nedjelje prije Uskrsa na srijedu koja je prethodila toj nedjelji.
Pepelnica ili Čista srijeda i Veliki petak jedini su dani u godini kada Crkva propisuje strogi post i nemrs.

Podijeli sa prijateljima!