Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Raspored Velikog tjedna u Podbablju

Podijeli sa prijateljima!

P4181428

Nedjeljom Muke Gospodinove odnosno Cvjetnicom koju smo obilježili jučer započeo je Veliki tjedan u kojem se vrše posljednje pripreme za najveću kršćansku svetkovinu- Uskrs. Dani Vazmenog trodnevlja imaju posebnu tradicijsku važnost u Podbablju stoga donosimo detaljan raspored svih liturgijskih događanja.  

 

Veliki četvrtak koji ćemo ove godine proslaviti 13. travnja dan je kada se prisjećamo Kristove posljednje večera sa svojim učenicima te slavimo utemeljenje dvaju sakramenata: Euharistije i Svećeničkog reda. Tog dana za vrijeme Slave koja se prvi put pjeva nakon početka korizme utihnut će crkvena zvona koja se neće oglašavati do Velike subote i mise bdijenja kada će pobožni puk zapjevati  "Slava Bogu na visini", a zvona najaviti slavu Uskrsnuća. Tog dana u župi Podbablje održat će se jedna sveta misa i to u crkvi Sv. Ante u Drumu s početkom u 19 sati. Uoči svete mise održat će se izvlačenje ovogodišnjim križonoša koji će ponijeti križ na Veliki petak u tri procesije u župi Podbablje. Tijekom mise župnik će dvanaestorici župljana oprati noge, a nakon prijenosa Svetotajstva u Isusovu grob pjevat će se Gospin plač.

Veliki petak dan je Kristove Muke i smrti na križu. Tog dana po tradiciji je strogi post i nemrs za sve katolike. U Podbablju se ovaj dan obilježava velikim procesijama na kojima nazoči mnoštvo svijeta, a sve završava zajedničkim obredom i ljubljenjem križa. Prva procesija započinje u 13:15 sati i kreće iz crkve Sv. Mihovila u Podbablju Gornjem pa do crkve Sv. Marka, dalje kroz Ćapine, Buljane i Lončare preko Hršćevana i Radeža do crkve Sv. Luke. Druga procesija polazi iz crkve Sv. Ante u Drumu u 15 sati te će cestom kroz Toliće, potom makadamskim putem preko Krnjevica doći do župske crkve sv. Luke gdje će im se pridružiti i treća procesija koja kreće iz crkve Kraljice Hrvata u Grubinama također u 15 sati, a kretat će se državnom cestom D60 preko Ajdukove drage do Kamenmosta. Specifičnost procesija je pučko pjevanje Gospinog plača tzv. kantanje u kojem kantači u parovima kantaju do zajedničkog dolaska na mjesto obreda ispred mrtvačnice u groblju sv. Luke. Toga dana nema svete mise već samo obreda Velikog petka.

Na Veliku subotu vjernici u tišini čekaju misu Uskrsnuća Gospodinova. Taj dan također se preporučava post i nemrs, a zajednički svečani obredi započinju u crkvi Sv. Ante misom bdijenja koja počinje u 20 sati. Crkva je u mraku, a ispred crkve naloži se vatra te se izvrši blagoslov ognja. Dolaskom procesije u crkvu pale se sva svjetla te kreće bdijenje nakon kojeg je svečano misno slavlje i blagoslov jela. Istog dana u crkvi Sv. Luke na Kamenmostu u 18 sati održat će se blagoslov jela, ali taj blagoslov nikako nije zamjena za misu bdijenja.

Na Uskrs su mise po redovitom nedjeljnom rasporedu u našim crkvama.   

Podijeli sa prijateljima!