Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Obilježavamo Veliki četvrtak! Večeras izvlačenje križonoša

Podijeli sa prijateljima!

P4025909

Danas je Veliki četvrtak, posljednji dan korizme koja obilježava preduskrsno vrijeme, vrijeme nemrsa, pokore i posta. Korizma služi za pripremu vjernika za Uskrs, a na današnji dan prisjećamo se Kristove Posljednje večere te ustanovljenja dva sakramenta: Sv. Reda i Euharistije. 

 

Veliki četvrtak je početak Vazmenog trodnevlja, muke, smrti i uskrsnuća Kristovog, a na taj se dan ne održavaju mise sve do podneva, osim one koju predvodi biskup zajedno sa svećenicima iz cijele biskupije, posvećujući pritom sveta ulja.

Svaka župa navečer slavi misu večere Gospodnje, govori se o tome kako je Isus prao noge apostolima i podsjeća vjernika da je Isus na Veliki četvrtak ustanovio dva sakramenta, svetu misu i svećenićki red.

Večerašnje misno slavlje u crkvi Sv. Ante u Drumu bit će u 19 sati, a tijekom njega župnik će oprati noge dvanaestorici kao uspomenu na Kristovo pranje nogu svojim učenicima. Nakon svete mise pjeva se Gospin plač, a prije svih obreda prema ustaljenoj tradiciji izvršit će se izvlačenje ovogodišnjih križonoša koji će križ ponijeti iz Podbablja Gornjeg, Druma i Grubina. Prijave za nošenje križa vrše se prije svete mise!

Podijeli sa prijateljima!