Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Poljičani u ranu zoru krenuli u procesiju za križem

Podijeli sa prijateljima!

17965159 10209407388762500 577137320 n

Danas obilježavamo Veliki petak, dan Kristove muke i smrti na križu, koji među katoličkim vjernicima diljem Dalmacije baštini posebnu pasionsku kulturnu vrijednost. Na poseban način obilježava se u župi sv. Ane u Poljicima odakle je procesija predvođena Raspetim iz župne crkve krenula prije zore. 

 

Nakon što je jutros u 6:30 sati župnik don Petar Čondić predao križ ovogodišnjim križonošama Dominku Ujeviću i njegovom bratu Veljku, kantači su počeli kantati Muku, a nakon toga procesija je izašla iz crkve pa kroz zapadna vrata groblja krenula preko polja gdje se formirala prigodna procesija koja će obići sve zaseoke ove stare župe. 

Kada se obiđu sva sela, a obiđe se oko 15 km u 4-5 sati hoda, procesija se ponovno vraća u crkvu sv. Ane u kojoj se pjeva „Gospin plač" i kojim završava prijepodnevni obred, a nastavlja se ponovno večernjim koji se također izvodi po starim običajima i u kojem procesija obilazi oko šamatorja uz zapaljene vatre i pjevanje prigodnih pjesama. Ovaj običaj traje vjerojatno koliko je stara i sama župa, a prema pričanju najstarijih župljana nije se nikada prekidao, pa čak ni za vrijeme ratova. Najteže je bilo u prvim godinama komunističke vlasti kada se ovaj običaj nastojalo na sve načini spriječiti, ali nisu u tome uspjeli usprkos zatvorskim kaznama za one koji bi nosili križ.

Fotografije: Iko Livajić

Podijeli sa prijateljima!