Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Svetkovina Tijelova proslavljena u najstarijoj župnoj crkvi u Imotskoj krajini

Podijeli sa prijateljima!

IMG 5905

Nešto više od dvjestotinjak vjernika iz župe Podbablje sudjelovalo je u četvrtak 15.lipnja na svečanoj svetoj misi, a potom i svečanoj procesiji oko crkve Sv. Luke na Kamenmostu slaveći svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove- Tijelovo. 

 

Svečano euharistijsko slavlje koje je glazbeno oplemenio Mješoviti zbor župe Podbablje uz orguljašku pratnju svoje voditeljice Marele Vrljić predvodio je župni pomoćnik fra Josip Grbavac koji je u svojoj nadahnutoj homiliji vjernicima približio značaj današnje svetkovine. Fra Josip je poslije naglasio kako se na današnji blagdan sjećamo kako je Bog uzeo ljudsko tijelo da bi postao čovjekom.

Bog je u Isusu svima nama dohvatljiv i blizak! Tajnu svojega utjelovljenja utkao je Isus na svojoj posljednjoj večeri u znakove kruha i vina, koji snagom njegove riječi postaju Tijelo i Krv Kristova, tj. sakrament euharistije, dar pričesti, hrana i piće. Posebno su pri tom naglašeni neki elementi tog sakramenta: kruh u obliku hostije, koji se pokazuje kod podizanja; kalež s vinom koji se jednako tako pokazuje vjernicima kao znak i dar- naglasio je ovogodišnji propovjednik. 

Poslije svečanog misnog slavlja održan je tradicionalni ophod oko crkve na čelu kojeg je išao Presveti Oltarski Sakrament, a po starom običaju ženei djeca su u procesiji put kojim prolazi Presveti posipali laticama ruža, a nakon dolaska u crkvu uslijedio je blagoslov s Presvetim. 

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, a u Hrvatskoj je neradni dan (jednostavno računanje datuma: deveti četvrtak nakon Uskrsa). Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu. Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske.

Podijeli sa prijateljima!