Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Objavljena monografija "Gospodin vam dao mir"

Podijeli sa prijateljima!

 monografija knjiga

U nakladi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita tiskana je monografija pod naslovom „Gospodin vam dao mir", čiji je glavni urednik prof. dr. sc. fra Luka Tomašević.

 

Članovi uredničkog vijeća bili su fra Ante Akrap, pok. fra Vicko Kapitanović, fra Ante Branko Periša, pok. fra Bruno Pezo i fra Josip Bebić. U predgovoru monografije, koji potpisuje splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, zapisano je: „Pred nama je nova monografija naše Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, čitljivi i slikoviti znak zahvalnosti Gospodinu, Blaženoj Djevici Mariji, svetom ocu Franji i tolikim franjevcima koji su ostavili dubok trag u duhovnosti i kulturi hrvatskoga naroda. Monografija je ujedno ogledalo sadašnjosti koja se proročki otvara, tražeći nove putove evangelizacije.

U ovom, takoreći, trodimenzionalnom ogledalu Provincije, zahvalnosti za povijest, prisutnosti u sadašnjosti i s nadom okrenuti budućnosti, braća franjevci upisuju i čitaju i osobnu povijest, gdje svatko ugrađuje svoju osobnost u dinamičan mozaik franjevačke karizme, u rastu Crkve Božje u hrvatskom narodu." Budući da je prethodna monografija Provincije objavljena prije više od tri desetljeća, provincijal fra Joško Kodžoman u svom uvodnom tekstu napominje kako je dozorilo vrijeme da se Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja, sa sjedištem u Splitu, iznova predstavi svekolikoj javnosti u cjelokupnosti i kompleksnosti svoga višestoljetnog postojanja, aktualnog značenja i rada te planiranja za budućnost.

Ovaj projekt otpočetka je podrazumijevao dokumentiranje svih vrijednosnih, duhovnih i materijalnih, kulturnih i kulturoloških te onih bitnih identitetskih odrednica ove redovničke zajednice, uključujući nova tehnološka dostignuća, kao i najnovija znanstvena saznanja o doprinosu Provincije u okvirima Katoličke Crkve u Domovini i svijetu, jednako na duhovnom i pastoralnom, kao i na kulturnom, znanstvenom i humanitarno-karitativnom polju. Naime, Franjevačka je provincija Presvetog Otkupitelja, kao jedna od najbrojnijih redovničkih zajednica u RH, prisutna u čak šest hrvatskih (nad)biskupija. Zemljopisno, proteže se od sjevera prema jugu, a članovi Provincije djeluju na području Zagreba te na prostoru zadarskog zaleđa, u župama koje konvergiraju oko samostana u Karinu. Velik dio Šibenika s cijelim zaleđem također je polje rada ovdašnjih fratara. Nadalje, prostrano okružje samostana Visovac, počevši od ravnokotarskih župa do grada Drniša i okolice, već je stoljećima prostor na kojem ovi fratri djeluju na duhovnom i svekolikom kulturnom polju. Grad Knin, s tisućama novopridošlih katoličkih vjernika iz različitih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te župe koje se ubrajaju u okružje kninskog samostana, posljednjih su godina živo i perspektivno pastoralno polje rada. Pastoralni je rad Provincije od 1985. godine proširen i obogaćen posluživanjem župe Gračac i nekoliko obližnjih župa u Ličko-senjskoj biskupiji. Grad Sinj sa svojim marijanskim svetištem, koje je 2015. godine na nacionalnoj razini proslavilo 300. jubilej slavne obrane Sinja od Osmanlija uz Gospin zagovor, te veliki broj župa Cetinske krajine, koje gravitiraju sinjskom samostanu, predstavljaju nepresušno polje rada na svim razinama ljudske djelatnosti. Pastoralni rad ovih fratara na širokom području Imotske krajine, Vrgorca i okolice, uz dugi obalni pojas od Splita, preko Omiša, Makarske, pa sve do plodne doline Neretve, u višestoljetnom je kontinuitetu dao nemjerljive rezultate na duhovnom i kulturnom planu. Prisutni su i na otoku Braču, gdje se smjestio stari samostan u Sumartinu te u obližnjim župama Hvarsko-bračko-viške biskupije. Kao poseban doprinos Provincije Katoličkoj Crkvi u Hrvata ističe se njihov rad u inozemnoj pastvi, zahvaljujući kojem je sačuvana duhovna i kulturna veza iseljene i domovinske Crkve. Monografija „Gospodin vam dao mir" prostire se na 584 grafički i slikovno bogato opremljene stranice, a njezin sažetak preveden je na engleski, njemački, talijanski i francuski jezik.

IKA

Podijeli sa prijateljima!