Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Proslava sv. Ane u Poljicima Imotskim

Podijeli sa prijateljima!

20424696 10212306607454569 1561348671 o

Na dan koji svetkuju imotska sela Poljica, Krivodol i Ivanbegovina i mnogi vjernici vezani za ovu župu, nakon jutarnje mise su imali priliku u 10.30 sati hodočastiti procesiji oko groblja uz kip Sv Ane.

 

Ova svetkovina ima svoje navike koje ne nestaju sa novotarijama već svojom duhovnom vrijednošću veže svoju sljedbenike uz sebe. Za ovu se svetkovinu može tvrdo reći kako živi i traje u katoličkom duhu kao i narod ove župe. Misno slavlje je predvodio svećenik rodom iz Vukovara a baka mu je iz našeg kraja, iz Žužul iz Grubina. Fra Ivan Macut, rođen 3. listopada 1981. u Vukovaru, gdje je započeo osnovnu školu, koju je potom pohađao u Imotskom, te u Sinju, gdje je završio Franjevačku klasičnu gimnaziju. Filozofsko-teološki studij završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Godine 2009. započeo je poslijediplomski studij iz međureligijskog dijaloga i ekumenske teologije u Rimu te je 24. lipnja 2011. god. Na Papinskom sveučilištu Lateran, postigao akademski stupanj licencijata, a 29. svibnja 2013. na Papinskom sveučilištu "Antonianum" obranio je doktorski rad u ekumenskoj teologiji. Područja kojim se posebno bavi jesu: teologija religija, ekumenska teologija i scijentologija. Uz teološke članke i eseje piše i duhovna razmišljanja i propovijedi. Svečane je zavjete položio 10. rujna 2006., a za svećenika Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja zaređen je 24. lipnja 2007. god. Pastoralno je djelovao kao đakon i kao župni vikar tri godine u Župi sv. Franje u Imotskom, a sada je na službi dušobrižnika u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu. Fra Ivan se u svojoj propovidi osvrnuo na svakodnevnicu života u Hrvatskoj.

- Danas obilježavamo blagdan Sv. Ane i Joakima koji su simbol ustrajnost u braku jer su dugo čekali na svoje dijete koje su dobili uz vjeru u boga u poznim godinama braka i života . Sv Ana uz dijete (Mariju) drži i sveto pismo (knjigu) kako bi pobijedila sve predrasude vremena u kojem je živjela. Danas se u kućama kao oltar drže televizori koji svakodnevno u svojem programu raznim serijama kako sa zapada tako sada i sa istoka (Turska) zaokupljaju svakodnevnicu mijenjajući navike naših ljudi. I nije čudo što je danas toliko rastava braka, posvađaš se i odmah rastava. Treba vratiti Boga u obitelji.

Župnik don Petar Čondić, zahvalio je svima na veličanju današnjeg blagdana i podijelio sa župljanima radost i veselje. Cijeli dan je organizirana fešta u okružju crkve. U sklop narodnog veselja održat će se i Seoska olimpijada. U crkvi u 18 sati održat će se i blagoslov djece.

Ago

Podijeli sa prijateljima!