Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Svečano proslavljena Kraljica Hrvata u Grubinama

Podijeli sa prijateljima!

k2

Točno tjedan dana nakon proslave Velike Gospe na Vrljici, najstarijem marijanskom svetištu u Imotskoj krajini, mnogobrojni vjernički puk u utorak 22. kolovoza okupio se u Grubinama, najmlađem Gospinom svetištu u Imotskoj krajini kako bi proslavio blagdan Kraljice Hrvata, naslovnice crkve u ovom najvećem naselju župe i općine Podbablje te suzaštitnicu župe Podbablje. 

 

Ovogodišnje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je fra Zoran Kutleša, imotski župni vikar i koordinator OFS-a za Imotsku krajinu uz koncelebraciju fra Nedjeljka Čarapića, župnika u Podbablju bivše župnike fra Dinka Bošnjaka koji je sada župnik u Lovreću i fra Vinka Gudelja koji je župnik u Prološcu te novoimenovanog župnika Vinjana fra Josipa Sušića, fra Mladena Prolića, župnika u Runovićima, don Petra Čondića, župnika u Poljicima te fra Zorana Jonjića, svećenika rodom iz Grubina, a sada na službi župnika u Studencima. 

Ovogodišnji propovjednik fra Zoran Kutleša iskoristio je svoju homiliju kako bi svim vjernicima istaknuo primjer Marije Kraljice Hrvata. Naglasio je duboku povezanost hrvatskog naroda sa Gospom koja se očitovala nebrojeno puta, a o čemu svjedoče brojna Gospina svetišta. Kazao je kako je hrvatski narod prepoznao Djevičinu ljubav te ju je „okrunio za svoju Kraljicu i postavio na najuzvišenije prijestolje".
Kasnije je naglasio kako „naš kršćanski život mora biti vezan uz Blaženu Djevicu Mariju, našu Kraljicu jer da nije nje ne bi bilo ni nas". Posebno se osvrnuo na Gospinu zaštitu koja se očitovala toliko puta u našoj bogatoj povijesti od obrane Sinja 1715. godine do oslobođenja Imotske krajine od Turaka čiju smo 300. obljetnicu nedavno proslavili pa do Domovinskog rata i Oluje, čiju smo obljetnicu nedavno obilježili, kazavši kako se Gospina i zaštita očitovala u našim braniteljima i njihovim molitvama Gospine krunice koja je izvojevala pobjedu hrvatskog naroda.
Tijekom svečane svete mise pjevao je Mješoviti zbor župe Podbablje, a njime su skladno animirale voditeljice Snježana Perkušić i Marela Vrljić. 

Na kraju svete mise svima se zahvalio župnik fra Nedjeljko Čarapić koji je iskoristio prigodu i svim Grubinjanima čestitao blagdan njihove zaštitnice, a župljanima Podbablja blagdan suzaštitnice.

Uoči svete mise održana je tradicionalna procesija oko crkvenog dvorišta u kojoj su djevojke: Katarina Jonjić, Petra Jonjić, Maruka Jonjić i Karla Jonjić  predvođene križom i župnim barjacima nosile Gospinu sliku. 

Crkva Kraljice Hrvata „najmlađa" je od pet crkvi koje se nalaze na prostranom teritoriju župe Podbablje. Kamen temeljac za crkvu je postavljen 25. travnja 1993. godine da bi u rekordno kratkom roku bila sagrađena te 17. rujna 1995. blagoslovljena od strane ondašnjeg Splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Ante Jurića.

Kulturno-športski nastavak proslave današnjeg blagdana predviđen je u poslijepodnevnim i večernjim satima u ŠRC "Kraljica Hrvata" u Grubinama!

Podijeli sa prijateljima!