Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

U petak Podbablje Gornje, Krivodol i Proložac svečano slave sv. Mihovila

Podijeli sa prijateljima!

mih1

Blagdan sv. Mihovila naslovnika i zaštitnika crkvi u Podbablju Gornjem u zaseoku Gudelji i Donjem Prološcu te u krivodolskom naselju Gornji Ujevići svečano će se proslaviti na svečev blagdan u petak 29. rujna svečanim misnim slavljima.

 

Svečano misno slavlje u crkvici Sv. Mihovila u Podbablju Gornjem u zaseoku Gudelji na samoj granici sa susjednom župom Runovići služit će se s početkom u 10:30 sati, a po starom običaju uoči svete mise održat će se ophod oko crkve kroz crkveno dvorište u kojem će se nositi kip sv. Mihovila koji se štuje i kao suzaštitnik župe Podbablje.

Svečano će biti i u Krivodolu u župi Poljica gdje je vlastitim sredstvima 1779. godine don Grgo Ujević sagradio kapelicu i posvetio je sv. Mihovilu i Blaženoj Djevici Mariji. Svečano euharistjsko slavlje započinje u 9 sati, a u poslijepodnevnim satima odnosno od 16 sati ispred kapelice će započeti četvrti po redu znanstveni skup "Kulturno naslijeđe Ujević" koji organizira KUU "Ujevići" pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u suorganizaciji Sveučilišta u Zadru i Zagrebu te Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. 

Posebno svečano bit će i u susjednom Prološcu gdje se sv. Mihovil slavi kao zaštitnik župe i naslovnik župne crkve. Za ovaj dan Proložani i ostali hodočasnici pripremat će se trodnevnom duhovnom pripravom koja započinje sutra, u utorak 26. rujna, u 17:30 sati kada je predviđena zajednička molitva Gospine krunice, a u 18 sati svečano misno slavlje. Tom prigodom u župnoj crkvi Sv. Mihovila okupit će se i pripadnici mjesnih bratstva Franjevačkog svjetovnog reda iz župa: Imotski, Podbablje, Proložac, Runovići, Vinjani i Zmijavci, a svečanim misnim slavljem predsjedat će fra Zoran Kutleša, imotski župni vikar i koordinator OFS-a Imotske krajine. Drugog dana trodnevnice 27.rujna koji počinje u 17:30 sati molitvom Gospine krunice svoju duhovnu obnovu imat će ovogodišnji prološki prvopričesnici i krizmanici te njihovi roditelji, a svečano misno slavlje u 18 sati predvodit će fra Josip Sušić, župnik u Vinjanima.

Na uočnici sv. Mihovilu u četvrtak 28.rujna svoju duhovnu obnovu imat će članovi Mješovitog crkvenog zbora i ostali vjernici koji će imati prigodu za sv. Ispovijed. Nakon Krunice u 17:30 sati u 18 sati služit će se svečano misno slavlje koje će predvoditi fra Nedjeljko Čarapić, župnik u Podbablju. 

Na blagdan sv. Mihovila u petak 29.rujna središnje misno slavlje koje počinje u 10:30 sati predvodi dr. fra Željko Tolić, župnik Slivna i profesor na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu, a tom prigodom imotski policajci imat će svoj zavjetni dan. Istog dana bit će blagoslov novopostavljenog brončanog kipa prološkog zaštitnika koji će se nalaziti u dvorištu župne dvorane, a brončani kip djelo je akademskog kipara Ante Jurkića, a postavlja se posredstvom imotskih policajaca, općine Proložac i župe sv. Mihovila u Prološcu. 

Podijeli sa prijateljima!