Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Pripreme za svetkovinu Svih Svetih i Dušni dan

Podijeli sa prijateljima!

IMG 7741

Iako je do svetkovine Svih Svetih i Dana spomena na mrtve ostalo još nekoliko dana, izrazito povoljne vremenske prilike pogodovale su mnogima, posebnice onima koji žive u udaljenijim gradovima naše domovine i u inozemstvu, da obiđu posljednja počivališta svojih pokojnika već ovaj vikend. 

 

Premda će većina do groblja na samu svetkovinu Svih Svetih u srijedu 1. studenoga te Dušni dan, mnogi su svijeće i cvijeće kupili već ranije, a neki će to učiniti i na sam blagdan kupujući u mnogobrojnim cvjećarnicama ili pak prigodno postavljenim prodajnim mjestima uz frekventivne prometnice. Cijena cvijeća kreće se u okvirima prošlogodišnjih, a cijena krizantema, najprodavanijeg cvijeća za groblje, kreće se oko 30 kuna. Cijena lampiona kreće se ovisno o cijeni od 5 kuna pa do 30, odnosno i više ukoliko se radi o različitim artiklima. 

RASPORED BOGOSLUŽJA U ŽUPI PODBABLJE

Kao i u mnogim župama diljem svijeta svetkovina Svih Svetih i Dan spomena na mrtve posebno će se obilježiti i u župi Podbablje na grobljima na Kamenmostu i Podbablju Gornjem. Na svetkovinu Svih Svetih (srijeda 1.studenoga) je neradan dan, a u župi Podbablje služit će se dvije mise i to obje na Kamenmostu u crkvi Sv. Luke. Prva misa počinje u 8:30 sati, a druga u 9:30 sati. Poslije svetih misa po starom običaju molit će se odrješenja po grobovima do 12 sati, a nastavak je istog dana u 14:30 sati. Kako ističu u Župnom uredu Podbablje, ispred crkve na prigodnom stolu potrebno je prijaviti odrješenja, a nakon toga vjernici će dobiti karticu s imenima pokojnih i čekati kod svoga groba dok svećenik ne dođe. Na raspolaganju će biti tri svećenika.

Na Dušni dan bit će dvije svete mise i to u 8:30 sati i 9:30 sati kod Sv. Luke na Kamenmostu. Cijelo jutro molit će se odrješenja za pokojnike. Poslijepodne u 14 sati slavit će se sv. misa u crkvi Sv. Marka u Gornjem Podbablju, a poslije svete mise bit će odrješenja na grobovima. 

Podijeli sa prijateljima!