Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Prvom nedjeljom Došašća započela priprema za Božić

Podijeli sa prijateljima!

IMG 8157 

Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu i svečanim misnim slavljem u nedjelju 3. prosinca započelo je Došašće, milosno vrijeme u kojem se pripremamo za najradosniju kršćansku svetkovinu- Božić. Došašće ili advent (od latinske riječi "adventus" koja znači dolazak) je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića.

 Ujedno je početak crkvene godine. U zapadnom kršćanstvu, Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U Rimokatoličkoj Crkvi, u Došašću, prevladava ljubičasta boja u liturgiji. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije.

U Došašću, izrađuje se i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje Došašća.U ovom vremenu prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja. Budnost je otvorenost očiju i srca, duboka svjesnost i nutarnje sabranje. Kršćani u Došašću bdiju, da prepoznaju Boga, koji dolazi. U prvome dijelu Došašća (do 16. prosinca), vjernici se pripravljaju za slavni Kristov dolazak, kada će ujedno biti i sudnji dan, dok se u drugom dijelu (od 17. do 24. prosinca) pobliže pripremaju za Kristov rođendan, za dan kada je Sin Božji postao čovjekom. U Došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna. Svoj početak imaju još u srednjem vijeku.

Na prvu nedjelju Došašća služile su se tri svete mise u crkvama: Sv. Luke na Kamenmostu, Sv. Ante u Drumu (fotografije u galeriji su iz ove crkve) i Kraljice Hrvata u Grubinama, a svete mise predvodio je župnik fra Nedjeljko Čarapić. Početkom došašća kreću i ovogodišnji blagoslov obitelji u župi Podbablje koji započinje sutra u Podbablju Gornjem. 

IMENOVANO NOVO ŽUPNO PASTORALNO I EKONOMSKO VIJEĆE

Na prijedlog župnika fra Nedjeljka Čarapića, nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Marin Barišić imenovao je novo pastoralno i ekonomsko vijeće župe Sv. Luke u Podbablju. Na razdoblje od pet godina u ekonomsko i pastoralno vijeće imenovani su: Slavko Blažić, Dražena Rako, Zvonimir Gudelj, Zdenko Perkušić, Ante Dodig-Batić, Nada Šućur, Josip Šerić, Rade Jonjić, Gordan Znaor, Antonela Kasalo, Ante Vrljić, Ivanka Jonjić, Milan Šušnjar-Mićun, Tonka Bašić, Branko Tolić i Nediljko Zovko. Kroz nekoliko dana članovi bi pred župnikom fra Nedjeljkom Čarapićem trebali položiti prigodnu prisegu i tako postati punopravni članovi ovog savjetodavnog tijela u župi Podbablje.  

 

Podijeli sa prijateljima!