Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Božićna poruka župnika fra Nedjeljka Čarapića

Podijeli sa prijateljima!

IMG 1312

Braćo i sestre, dragi vjernici. Dok je stanovnicima Betlehema dan bio na izmaku, a noć se polako spuštala na grad, betlehemskim poljima odjeknuo je jedan glas, i to ne bilo koji glas. Anđeoski glas javlja veliku radost: „Ne bojte se. Evo, javljam vam veliku radost... Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist Gospodin".

 

Od uobičajene tihe noći postade najednom ta noć tiha i sveta. Isus Krist, želja patrijarha i proroka, iščekivani Mesija došao je u jaslicama, pod zvijezdama.
Slavljem otajstva Gospodinova rođenja uzdiže nas iz zemaljske tjeskobe i straha pred nesigurnošću i utvrđuje nas u onoj konačnoj stvarnosti koju iščekujemo, život vječni, radost koja će biti u punini, s Bogom, zauvijek. Zato ovaj anđeoski glas: „Ne bojte se... „ ima smisao u Kristovoj rečenici koju je izrekao poslije uskrsnuća: „Ne bojte se. Ja sam!" To je isti Krist koji je ležao u jaslicama i kojega su pohodili pastiri i kraljevi, to je isti Krist koji je viseći na križu dao svoj život za naše spasenje, to je isti Krist koji se nakon svoga slavnog uskrsnuće ukazao svojim učenicima i hrabreći ih govorio: „Ne bojte se, Ja sam!"

U otajstvu Božjeg utjelovljenja, čovjek dobiva novo dostojanstvo, božansko dostojanstvo ljudskog života već ovdje na zemlji. Zato nas ovaj blagdan, rođenja Gospodinova, potiče na susret s Kristom, te nam u isto vrijeme omogućuje da se oslobodimo diktiranosti prolaznim, ispraznim, materijalnim interesima modernog svijeta.

Bog koji je vječan, ulazi u povijest i vrijeme čovjeka, daje mu smisao. Zato je ova noć ispunjena radošću, veseljem. Tisućljetna starozavjetna iščekivanja i nadanja izraelskog naroda o dolasku Mesije su se ostvarila, svijest da je Gospodin prisutan u našoj povijesti, svijest da je Bog postao čovjekom, jasno nam daje razlog za slavljem i radošću, jer Kristovim utjelovljenjem i rođenjem ova povijest u kojoj jesmo prožeta je spasenjem.
Stoga, Božić ne smije biti samo blagdan dobrih želja i lijepih poklona jer ovaj Božji pohod čovjeku donosi novi pogled na čovjeka, čovjek dobiva mogućnost participiranja u božanskom životu, postajemo dionici neba, stanovnici neba.
Dok ovih dana slavimo Božji silazak među ljude, želja mi je da svatko od nas čuje anđeoski glas ohrabrenja, glas nade i ljubavi. Bog je dotaknuo čovjeka i obogatio ga svojom prisutnošću, zasjala je svjetlost narodima i radost svakom ljudskom stvoru.
Radujte se zato narodi, jer čujete glas da se Isus porodi u blaženi čas. Radujte se jer Božja ljubav je zasjala u svijetu i Bog je s nama. Neka nas Božićno svjetlo ove noći obasja i podari nam radost u srcu i duši, radost na koju smo pozvani od svoga Boga, sada i u vječnosti!
Svima vama, vašim obiteljima, svim župljanima od srca čestitam Božić, Božji dolazak među nas ljude.

Vaš župnik, fra Nedjeljko

Podijeli sa prijateljima!