Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Sutra slavimo Sveta tri kralja

Podijeli sa prijateljima!

IMG 8750

Sutra u subotu 6.siječnja blagdan je Sveta tri kralja ili Bogojavljenje, a Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja u Betlehemu , a tradicija ih naziva Baltazar, Melkior i Gašpar.

 

Prema Matejevu Evanđelju došli su s istoka u Jeruzalem, kako bi se poklonili Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu ih je primio kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s nakanom da mu kažu, gdje se Isus rodio, kako bi ga mogao ubiti.

Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva Gašpara, Melkiora i Baltazara njihove su relikvije odnesene u Carigrad, a nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica prenesene su u Milano i napokon u Köln u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas.

Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije. Spomendan se u Katoličkoj Crkvi slavi 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja.

Bogojavljenje je kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu, u ljudskom liku, u osobi Isusa Krista.

Nakon Drugog vatikanskog sabora božićno vrijeme završava prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja, a na tu se nedjelju slavi Krštenje Gospodinovo.

Samo Bogojavljenje ostaje i dalje svetkovina Božje objave u kojoj se spominje pohod trojice Mudraca, Isusovo krštenje i Isusovo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj, gdje se Isus, na početku svoga javnog djelovanja, objavljuje kao onaj koji ima moć pretvoriti vodu u vino, čime posredno naviješta i ustanovljenje euharistije.

SVETA TRI KRALJA U ŽUPI PODBABLJE

Na blagdan Sveta tri kralja u župi Podbablje održat će se dvije svete mise za vrijeme kojih će se obaviti blagoslov vode. Prva sveta misa je u crkvi Sv. Luke na Kamenmostu s početkom u 8:30 sati, a druga u crkvi Sv. Ante u Drumu s početkom u 9:30 sati. 

 

Podijeli sa prijateljima!