Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Proslava Sveta tri kralja i blagoslov vode

Podijeli sa prijateljima!

IMG 9188 

Danas je blagdan Sveta tri kralja, koji su nazvani i Svetim mudracima i koji se u zapadnom kršćanstvu zovu Baltazar, Melkior i Gašpar, a prema Evanđelju došli su se pokloniti Isusu nakon rođenja u Betlehemu, a današnji blagdan prema tradiciji svečano je proslavljen u župi Podbablje. 

 

Na današnji dan župnik fra Nediljko Čarapić služio je dvije svete mise. Prva sveta misa služena je u župnoj crkvi Sv. Luke na Kamenmostu s početkom u 8:30 sati, a druga sveta misa tijekom koje je pjevao Mješoviti zbor župe Podbablje pod ravnanjem Marele Vrljić, služena je u crkvi Sv. Ante u Drumu s početkom u 9:30 sati. Nakon obje svete mise održan je obred blagoslova vode. 

Prema Evanđelju po Mateju, Sveta tri kralja došli su prateći betlehemsku zvijezdu "s istoka" u Jeruzalem, gdje ih je primio kralj Herod kako bi mu rekli gdje se Isus rodio da bi ga mogao ubiti. Kada su mudraci pronašli Isusa, darovali su mu tri dara - tamjan kao Bogu, zlato kao Kralju i plemenitu mast, smirnu kao Čovjeku. Nakon toga Bog im zapovjedi da se ne vraćaju Herodu te da se vrate drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo tako što im je javio da se rodio Spasitelj. Prema tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije, pošto ih je pronašla sv. Jelena Križarica, odnesene u Carigrad, a odatle poslije u Milano i napokon u koelnsku katedralu u Njemačkoj, gdje su i danas. Koelnsko svetište postalo je središte hodočašća naroda iz mnogih dijelova srednje, zapadne i sjeverne Europe. Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije. Spomendan se u Katoličkoj crkvi slavi 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja. U blagdanu Bogojavljenja drevne liturgije prepoznaju prosvjetljenje, objavu i proglašenje. Kao osobiti čin Isusove božanske objave, počeo se slaviti i njegov prvi čudesni znak na svadbi u Kani Galilejskoj. Kršćanske su crkve uz taj blagdan govorile i o "objavi poganima" budući da su trojica mudraca prepoznati kao pripadnici poganskih naroda.

 

Podijeli sa prijateljima!