Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Imenovano novo župno ekonomsko i pastoralno vijeće u župi Podbablje

Podijeli sa prijateljima!

 

Na blagdan Sveta tri kralja u subotu 6.siječnja nakon svečane svete mise u crkvi Sv. Ante u Drumu u župnoj dvorani održan je prvi sastanak župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća župe Podbablje na kojem su novoimenovani članovi ovog savjetodavnog tijela pred župnikom fra Nediljkom Čarapićem položili prisegu te tako postali punopravni članovi. 

 

Početkom prosinca prošle godine na prijedlog župnika fra Nedjeljka Čarapića, nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Marin Barišić imenovao je novo pastoralno i ekonomsko vijeće župe Sv. Luke u Podbablju. Na razdoblje od pet godina u ekonomsko i pastoralno vijeće imenovani su: Slavko Blažić, Dražena Rako, Zvonimir Gudelj, Zdenko Perkušić, Ante Dodig-Batić, Nada Šućur, Josip Šerić, Rade Jonjić, Gordan Znaor, Antonela Kasalo, Ante Vrljić, Ivanka Jonjić, Milan Šušnjar-Mićun, Tonka Bašić, Branko Tolić i Nediljko Zovko te su danas pred župnikom fra Nediljkom Čarapićem položili prigodnu prisegu i tako postali punopravni članovi ovog savjetodavnog tijela u župi Podbablje.

Župno pastoralno vijeće ( u daljnjem tekstu: ŽPV) je župnikovo savjetodavno i djelatno tijelo koje proučava, planira, usklađuje, priprema i provjerava izvođenje pastoralnog rada u župi. ŽPV je potrebno da bi župna zajednica mogla vršiti svoje pastoralne zadatke. Ono predstavlja i izražava jedinstvo u različitosti karizmi, službi i staleža u župi. Potiče i omogućuje suodgovornost u sudjelovanju svih vjernika u pastoralnom radu u župi na području naviještanja, bogoslužja i dobrotvornosti, te time povezuje djelovanje svećenika i laika.

ŽPV je znak i sredstvo Crkve, koja se poima kao zajednica vjernika. Ono je mjesto crkvene suodgovornosti, oblik vidljivosti i crkvenoga očitovanja. Crkveni život župe zahtijeva sudjelovanje svih vjernika u prosudbi onoga što Duh Sveti poručuje Crkvi. Župa treba biti mjesto traženja smisla i zajedništva za sve koji su njoj upućeni. Pastoralno vijeće je ujedinjavajuće tijelo i radi toga je mjesto izradbe pastoralnih odluka za ostvarenje programa. Predstavlja se kao sredstvo za prikladno ostvarenje zajedničke odgovornosti krštenika u župnoj zajednici. Ono nije svrha samo sebi, kao što nije ni laičko tijelo, ni tijelo koje donosi odluke, niti je tijelo koje služi kao neki 'privjesak' župniku. To je crkveno tijelo sudjelovanja za poticanje župnoga pastoralnog rada.

 

 

Podijeli sa prijateljima!