Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

[FOTO] U prigodi blagdana sv. Blaža održan obred grličanja u našim crkvama

Podijeli sa prijateljima!

IMG 9405 

Povodom blagdana sv. Blaža (Vlahe) u mnogim se crkvama održava obred "grličanja" odnosno blagoslova grla koji je svečano izvršen i u našim crkvama na 5. nedjelju kroz godinu koju smo obilježili danas 4. veljače. 

 

Obred "grličanja" u župi sv. Luke u Podbablju izvršio je župnik fra Nedjeljko Čarapić u crkvama Sv. Ante u Drumu i Kraljice Hrvata u Grubinama te u župnoj crkvi Sv. Luke na Kamenmostu.

U obredu "grličanja" svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: "Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!" Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi, a temelji se na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

Blagdan svetog Blaža (Vlaha), biskupa i mučenika, u Rimokatoličkoj Crkvi slavi se 3. veljače. Mučenik sv. Blaž (Vlaho), na latinskom Sanctus Blasius rodio se u Sebasti u ondašnjoj Maloj Armeniji kojom je upravljao Rim, to je današnji grad Sivas u središnjoj Turskoj. Ubijen je odrubljivanjem glave oko 317. godine.

Podijeli sa prijateljima!