Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Danas se održava pobožnost Križnog puta u našim crkvama

Podijeli sa prijateljima!

P2120312

Svakog petka u korizmi u našim crkvama održava se pobožnost Križnog puta spomena na Isusovu muku od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Sastoji se od 14 postaja, a za svaku postaju, u crkvama ili na javnim mjestima postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke.

 

U župi Podbablje pobožnost se održava u crkvama: Sv. Marka u Podbablju Gornjem s početkom u 16 sati, Kraljice Hrvata u Grubinama s početkom u 17 sati, a u crkvi Sv. Ante u Drumu s početkom u 18 sati. U župnoj crkvi Sv. Luke na Kamenmostu pobožnost Križnog puta je nedjeljom prije svete mise odnosno u 8 sati. 

Pobožnost je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema. Nastala je tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke. Križni put su promicali sv. Franjo Asiški i franjevci, ali se pobožnost značajnije proširila tek u 18. stoljeću te je priznata u Katoličkoj, Evangelističkoj i u još nekim protestantskim Crkvama.
 
Molitveni dio križnoga puta, sastoji se od pripravne molitve, zatim od 14 molitvi za svaku postaju i završne molitve. Svaka od molitvi 14 postaja počinje zazivom: "Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo Te, jer si po svojem svetom križu otkupio svijet". Zatim slijedi razmatPobožnost je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema. Nastala je tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke. Križni put su promicali sv. Franjo Asiški i franjevci, ali se pobožnost značajnije proširila tek u 18. stoljeću te je priznata u Katoličkoj, Evangelističkoj i u još nekim protestantskim Crkvama.
 
Likovni prikaz postaja križnoga puta, postao je sastavni dio crkvenih interijera: sastoji se od 14 slika ili kipova, koji predstavljaju prizore Isusova trpljenja. Ta tradicija postoji od 17. stoljeća.
 
 
 
 
Podijeli sa prijateljima!