Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Objavljen zbornik 'Gospa u Imoti'

Podijeli sa prijateljima!

Gospa u Imoti

Lanjska proslava 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka posvjedočena je i s nekoliko vrijednih knjiga, prije svega fotomonografijom fra Joze Grbavca Povijest, vjera i kulturna baština u Imoti“, zatim također u izdanju Školske knjige (Zagreb, 2017.) katalogom kipa Gospe od Anđela koja je postavljena pred Franjevačkim samostanom u Imotskom. Samostan je za blagdan zaštitne Imotske krajine 2. kolovoza objavio i svečarski broj svog glasila Grad na gori. Za taj jubilej početkom listopada 2017. u Imotskom je održan znanstveni skup povjesničara o Imotskom prije tri stoljeća, a zbornik radova s tog skupa najavljen je do konca ove godine.

 

Za 300. obljetnicu još prošle godine urednik fra Petar Lubina potaknuo je objavljivanje zbornika radova s duhovnim temama i štovanju Gospe u Imotskoj krajini, koji je nedavno zaključen te je pod imenom Gospa u Imoti tiskan u izdanju Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a bit će predstavljen pred crkvicom Gospe od Anđela na Topani u četvrtak 2. kolovoza nakon svečane mise u 18 sati.

Zbornik Gospa u Imoti na 390 stranica donosi 13 tekstova iz pera 11 autora, koji su obradili povijesne prilike te lik, motiv i štovanje Blažene Djevice Marije (time i Gospe od Anđela) u Imotskoj krajini. Tako fra Zvonko Tolić piše o oslobođenju Imotskog od osmanlijske vlasti, Dinko Aračić o teološkim temeljima Gospina štovanja i o Gospinu liku u Kutlešinoj monografiji ”Život i običaji u Imockoj krajini”, don Mladen Parlov o odjecima koncilske mariologije u štovanju Gospe, don Ivan Bodrožić o nazivima pod kojima se Gospa štuje, fra Petar Lubina o oblicima štovanja Gospe te Gospinim sakralnim objektima u Imotskoj krajini, Zoraida Demori Staničić o Gospinu liku u slikama i kipovima od 17. do 20. stoljeća, Mladen Vuković o marijanskoj lirici u imotskom pjesništvu, Mara Pezo o Gospi u narodnim običajima, Dragica Zeljko Selak o pučkim molitvicama Gospi, Vesna Ujević o Gospi u opusu fra Vjeke Vrčića, a don Ivan Marijan Čagalj objavljuje tekst "U Imotskom epopeja - svetog jubileja 300. obljetnica oslobođenja od Turaka".

Svi tekstovi su popraćeni brojnim izvorima literature i fusnotama, uvodima i sažetcima na engleskom jeziku, na kraju su kazala osoba i mjesta spominjanih u tekstovima, tako da je riječ o znanstvenom zborniku koji je prvi put dao temeljitu i cjelovitu sliku vjerničke i pobožne Imote koja je sa svojom najdražom nebeskom zaštitnicom uvijek koračala kroz burnu povijest.

 

Podijeli sa prijateljima!