Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Iz povijesti Podbablja: "Žive jaslice u Podbablju" (25. 12. 2001.)

Podijeli sa prijateljima!

20181229 141833 resized

I ove godine, devetnaestu godinu zaredom,mnogi su vjernici iz župa Imotske krajine pohrlili u Proložac gdje su ispod starog Šarampovog mosta u presahlom koritu rijeke Suvaje uživali u prizorenju prvih scena Kristovog dolaska na zemlju. Malo tko se sjeća da je i Drum tj. župa Podbablje imala svoje "Žive jaslice" koje su započele još 1999. godine zaslugom ondašnjih podbapskih svećenika fra Dinka Bošnjaka i fra Josipa Gotovca, a nastavili su se do 2001. godine.


Zaslugom dugogodišnjeg podbapskog župnika, sada župnika u Prološcu fra Vinka Gudelja sačuvano je gotovo 1200 fotografija nastalih iz moga fotoobjektiva (tada učenika 7. razreda osnovne škole) za potrebe župnog lista "Most". Danas navedene fotografije posjeduje Podbablje Portal te ćemo ih svakog tjedna prezentirati svojim dragim čitateljima.
Obzirom da se nalazimo u Božićnom vremenu ovog tjedna predstavit ćemo "Žive jaslice u Podbablju" iz 2001. godine.
Kako rekosmo još za Božić 1999. godine ondašnji župnik fra Dinko Bošnjak i župni vikar fra Josip Gotovac uz pomoć mladih iz Podbablja (posebno su se istaknuli Ante Perkušić "Gongić", obitelj Taperušić, Iko Ćapin, ali i oni stariji poput Ante Dodiga "Batića", Zdravka Tolića, Vlade Tolića, Zdenka Perkušića, Branka Tolića, Milana Šušnjara i ostalih župljana) izgradili su prve jaslice koje su ukrasili nepomičnim figurama otiskanim na šperploči. Jaslice su stajale tijekom Božićnog vremena.
Dolaskom za župnika fra Vinka Gudelja i kapelana fra Paviše Norca-Keve došlo se na ideju da se organiziraju "Žive jaslice u Podbablju". Svećenici su se vrijedno uhvatili posla. Jaslice su se počele izrađivati početkom prosinca odnosno 1. nedjeljom Došašća, a prvi statisti odnosno glumci u "Živim jaslicama" bili su podbapski framaši.

 

Nakon tjedana strpljivog pripremanja došao je i Božić. Iz svih djelova župe Podbablje vjernici su dovodili svoje "blago". Bili su u jaslicama krave i magarci i kokoši i ostale domaće životinje, ali i improvizirano jezero, bunar-zdenac. Na sam Božić, 25. prosinca 2001. godine na prostoru između crkve Sv. Ante i kapelice sv. Ante u 14 sati pjesmom Mješovitog pjevačkog zbora župe Podbablje pod vodstvom fra Denisa Šimunovića započele su Žive jaslice. Zainteresirani gledatelji bili su smješteni uz prometnicu, a potom je cijeli program započeo pozdravnim govorom župnika fra Vinka Gudelja. Lijepo vrijeme, zubato zimsko sunce upotpunjavao je miris tek upaljene vatre, a magarci i krave iza Svete obitelji koju su utjelovili Miljenko Tolić (Josip) i Ines Vuksan, sada Ćapin (Marija). U predstavi su još glumili i Ivan Vujević-Jugin, Nikola Perkušić, Ivan Perkušić-Rankić, Ante Tolić, Danica Glavaš sada Petrušić, zatim Renata Vuksan, Danijel Dodig, Ante Vrljić, Miljenko Perkušić i ostali framaši.

Nažalost, "Žive jaslice" su održane su posljednji put za Božić 2003., a kako je bilo za Božić 2001. godine možete vidjeti na nekoliko slijedećih fotografija.

N.B. Ukoliko je nečije ime nenamjerno izostavljeno neka se javi putem našega maila ili facebook profila.

PRIPREMIO: Josip Šerić

Podijeli sa prijateljima!