Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

STATISTIKA ŽUPE SV. LUKA

Podijeli sa prijateljima!

Statistika ŽP

STATISTIKA ŽUPE SV. LUKA i kratki presjek događaja u protekloj godini

Još jedna Godina je iza nas. Mnoštvo planova i želja su ispred nas, ali mnogo je onih ostvarenih i realiziranih iza nas. U našoj župi sv. Luke u Podbablju tijekom 2018. godine mnogo je projekata i planova realizirano. Ovdje ukratko donosimo njih nekoliko ostvarenih.

 

Kako je poznato, prije nešto više od godinu i pol dana traju radovi na župnoj kući koja je platila danak prošlogodišnje zime i niskih temperatura. U župnoj kući i dvorani postavljen je novi sustav grijanja, uređene su tri sobe, tri wc-a te župna dvorana. Unatoč dugotrajnoj obnovi, polako ali sigurno radovi se privode kraju. U crkvu sv. Luka, postavili smo novi razglas koji omogućuje slušanje Božje riječi i izvan crkve. Isto tako postavljeni su novi zvučnici u crkvu sv. Ante u Drumu. Redovito se po potrebi bojanjem održavaju crkvena vrata u svim crkvama, kao što se redovito servisiraju i zvona. Postavljena je nova oglasna ploča ispred crkve sv. Ante u Drumu.

Slavlja svetaca, zaštitnika i suzaštitnika protekla su u lijepom i dostojanstvenom ozračju. Za pohvaliti je angažman župnog zbora i njihovog voditelja Matea Grabovca, te Snježane Perkušić i Mirjane Matković koji su svojim nesebičnim zalaganjem sva naša slavlja pjevajući i svirajući obogatili liturgiju i tako slavili Boga. Nikako ne smijemo zaboraviti i dječji zbor, njih 40-ak, koji su nastupili u Imotskom povodom smotre dječjih zborova Imotske krajine. Župnik je župne zborove počastio u prirodnom okruženju Fratrove ograde.

Po isteku mandata prošlog ekonomskog i pastoralnog Vijeća u našoj župi, imenovani su novi članovi od kojih se traži angažman i revnost u župi. Ova godina će biti upamćena na lijepo isplaniranom hodočašću u Italiju, u Asiz, Rim i Padovu. Sve detalje o tom hodočašću zapisano je u našem novom župnom listu Most. Naši članovi frame, na blagdan sv. Franje Asiškog, svoja obećanja su dali u Imotskom. Njihova angažiranost u župi i redoviti susreti petkom dobar su znak da su nam mladi ipak prisutni i aktivni u župi. Župni vjeronauk se redovito održavao subotom u župnoj dvorani ili u crkvi sv. Ante u Drumu. Ove godine su nekoliko osoba primljeni u OFS Podbablje, koji su obećali nasljedovati Gospodina po uzoru na sv. Franju Asiškoga i biti aktivni u župi. Kao i svake godine, tako i ove, jaslice u crkvi sv. Ante u Drumu revno i marljivo je napravio Denis Matković. Ovim putem mu se zahvaljujemo.

U Matici krštenih ove godine upisano je 34 krštenika, što je ipak mali broj u odnosu na protekle godine u našoj župi. Prva sveta pričest u našoj župi svečano se proslavila 22. travnja 2018. Na svečanom i dostojanstvenom ugođaju, naši prvopričesnici, njih 28, po prvi put su primili sakrament svete pričesti. Krizmanici su primili darove Duha Svetoga 15. travnja 2018. u crkvi sv. Ante. Podjelu svete krizme za naše krizmenike, njima 46, udijelio je generalni vikar Miroslav Vidović. Sakrament svete ženidbe sklopilo je 15 bračnih parova od kojih se manje od polovice zadržalo u našoj župi. Isto tako, u Matici umrlih ove je godine upisano njih 33. Mnogo je starijih i bolesnih vjernika u našoj župi, te im župnik redovito podjeljuje sakramente ispovijedi, svete pričesti i bolesničkog pomazanja tijekom cijele godine. Molitve za naše pokojnike prije svetih misa (čitanje iz Mrtvara župe) kao i mnoga odrješenja za naše pokojne nakon mise, pokazatelj su naše vjerničke brige za naše pokojne.

Mnoge pobožnosti u našoj župi pokazatelj su aktivne vjere naših vjernika. Tako u našoj župi imamo: pobožnost prvih petaka, odnosno pobožnost Srcu Isusovu. Isto tako, tijekom korizme u tri crkve svakog petka molimo pobožnost Križnog puta; listopadska pobožnost moljenja krunice također se moli u tri crkve; klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu imamo ponekad četvrtkom. Na uskrsnu i božićnu ispovijed veliki broj vjernika pristupa sakramentu pomirenja. Polnoćke u našim crkvama redovito su pune vjernika.

Za svaku pohvalu su oni vjernici koji su tijekom ove godine bili najbliži suradnici župniku i koji su svojim zalaganjem učinili da se sve gore navedeno odvije u najboljem redu. Župnik se ovim putem zahvaljuje ponajprije onima koji se brinu o našim crkvama: Jadranki Perkušić, Ivanki Jonjić, Draži Rako, Vinku Gabelici i Zvonimiru Gudelju. Isto tako se zahvaljuje i Zdenku Perkušiću, Milanu Mićunu Šušnjaru, Branku Toliću koji su bili desna i lijeva ruka u svim trenucima kada je to bilo najpotrebnije. Župnik se ovima putem zahvaljuje i Anti Vukoviću Rigeti na iskrenoj suradnji tijekom sprovodnih obreda.

Svima koji su na bilo koji način pomogli župniku u realizaciji bilo kojeg projekta u župi, župnik fra Neno se od srca zahvaljuje i zaziva Božji blagoslov na njih i njihove obitelji, kao i na sve vjernike naše župe.

Uz Božji blagoslov i uz vašu pomoć nastavljamo u 2019. zajedno raditi na projektima koji će učiniti našu župnu zajednicu i našu župu mjestom gdje se Bog slavi i proslavlja!

Bog vas blagoslovio i mirom podario! Vaš župnik fra Neno

Podijeli sa prijateljima!