Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

SELFIE - digitalni narcizam

Podijeli sa prijateljima!

Isus Krist slika Boga nevidljivoga

SELFIE - digitalni narcizam

Selfie naš svagdašnji. Koju god stranicu otvorite na internetu ili zavirite u fejs, odmah će nam se nametnuti nečiji selfie. Mnogi profili, statusi preplavljeni su selfijima. Danas je nekako in, moderno ovjekovječiti sebe u određenom trenutku i „otkinuti“ selfie.

 

Što se krije u želji ljudi, posebice mladih, da zaustave vrijeme i na društvenim mrežama ponosno istaknu najbolje od sebe ili neki detalj iz svoga života? Je li riječ o manjku samopouzdanja ili pretjeranog samopoštivanja?

Je li riječ o bolesnom sebeljublju, narcisoidnosti, ili nekom razočarenju i depresiji koju žele nadomjestiti selfijima prikazujući se u „najboljem“ izdanju? Je li selfie pokazatelj da čovjek osjeća želju da nadomjesti ono u čemu je prikraćen, a to je biti prihvaćen u društvu? Ili je selfie traženje potvrde svoga života i djelovanja u drugima?

Činjenica je da nas selfiji žele prezentirati u najboljem svijetlu, da mi sebe želimo javno prezentirati najbolje kako znamo. No, može li slika govoriti bolje od života? Može li selfie imati jaču moć od životnog iskustva s osobom koja svakodnevno po nekoliko puta učini selfie?

Američka psihijatrijska asocijacija (APA) je na sastanku svog upravnog odbora službeno potvrdila da je "selfie", odnosno fotografiranje samog sebe, ustvari mentalni poremećaj: „Selfie je mentalni poremećaj, a definira se kao opsesivna želja za fotografiranjem samog sebe i postavljanje istih na društvenim mrežama zbog nedostatka samopoštovanja i popunjavanja praznine u intimnom životu - kažu iz APA.

Nije li možda vrijeme da sagledamo svoje živote u svjetlu Isusa Krista, slike Boga nevidljivoga. U događaju Preobraženja začuje se glas Očev: „Ovo je Sin moj ljubljeni, u njemu mi sva milina, slušajte ga!“ (Mt 17,5.). U Kristu Isusu vidimo ljubav Očevu prema nama ljudima, ali isto tako i sliku pravoga čovjeka, onakvoga kakvoga je Bog zamislio od postanka svijeta. Svi smo pozvani pred sobom imati sliku, osobu Isusa Krista i ravnati svoje živote po njemu.

Krist nam je svima ogledalo po kojem ravnamo i ispravljamo svoje života. Nasljedujući njega otkrivamo sebe, svoje dostojanstvo, nema tu kompleksa manje vrijednosti. Nasljedujući Krista dobivamo potvrdu od samoga Oca da smo zaista vrijedni kao osobe, a ne potvrdu od društva. Nasljedujući Krista postajemo istinski ljudi, a ne digitalni narcisi.

Prepoznajmo se u ljubavi Boga Oca koji nas je stvorio i htio. Prepoznajmo se u Isusu, ljubljenom Sinu i shvatimo da smo u njemu i mi ljubljena djeca istoga Oca. I živimo svoj život po slici Kristovoj, originalno da ljudi vide naša dobra djela i slave Oca koji je na nebesima.

fra Neno

Podijeli sa prijateljima!