Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Proslavljen sv. Mihovil u Podbablju Gornjem

Podijeli sa prijateljima!

P9299497

Mještani Podbablja Gornjeg svečano su u nedjelju 29. rujna, proslavili blagdan sv. Mihovila svoga nebeskog zaštitnika i naslovnika crkve koja se nalazi u zaseoku Gudelji uz samu granicu sa župom Runovići. 

 

Svečano misno slavlje predvodio je fra Nedjeljko Čarapić, mjesni župnik pred oko 200 vjernika koji su ispunili prostor crkve i crkvenog dvorišta.

U svojoj homiliji propovjednik je rekao: „Sveti Mihovil, arkanđeo Mihael, predvodnik je nebeske anđeoske vojske i zaštitnik policije, čuvar i branitelj zajedništva. U Ivanovoj Apokalipsi opisuje se njegova borba sa zmajem, kojeg pobjeđuje, prikazujući ga kao ratnika s velikim raširenim krilima kako gazi i ubija zmaja ili sotonu. Boreći se sa sotonom Sv. Mihovil bdije nad ljudskim rodom želeći ga osloboditi sotone i grijeha.“ Kazao je kako sv. Mihovil nema životopis kao drugi sveci, jer on je anđeo koji se borio protiv sotone ne svojim krilima i kopljem nego Božjom pomoću.

Tijekom misnog slavlja pjevao je mješoviti zbor župe Podbablje pod ravnanjem Marele Vrljić.

Uoči misnog slavlja održana je tradicionalna procesija kroz crkveno dvorište u kojoj su muškarci iz Podbablja Gornjeg nosili kip svoga zaštitnika.

Crkva svetoga Mihovila u Podbablju Gornjem/Gudelji, jedna je od pet crkvi koje se nalaze na prostranom teritoriju župe Podbablje te druga u samom Podbablju Gornjem. Izgrađena je 1941. godine na suhozidu kapelice koju je davno prije sagradio pop glagoljaš don Ante Radić Gudelj.

P9299502

 

Slika: Misno slavlje predvodio je župnik fra Nedjeljko Čarapić

 

P9299500

 

Slika: Vjernici na svetoj misi

 

 

 

 

Podijeli sa prijateljima!