Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

"I bi tako"- predstavljena knjiga dr. fra Željka Tolića

Podijeli sa prijateljima!

P9299504

U sklopu devetnice sv. Frani Asiškom u nedjelju 29. rujna u Imotskom je nakon večernje svete mise u župnoj crkvi predstavljena knjiga "I bi tako" autora dr. fra Željka Tolića nekadašnjeg provincijalnog ministra Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. 

 

Prof. Tolić koji je sada magistar postulanata u Imotskom u svojoj je opsežnoj i zanimljivoj knjizi opisao sve važnije trenutke svoga pastoralnog i materijalnog djelovanja na mjestu provincijalnog ministra ove franjevačke provincije u vremenskom razdoblju od 2003. pa do 2012. godine.  

Nakon pozdravnih riječi gvardijana imotskog samostana fra Kristiana Stipanovića koji je ujedno bio moderator večerašnjeg predstavljanja riječ je uzeo dugogodišnji profesor u imotskoj Gimnaziji prof. Ivan Juroš koji je sa jezičnog motrišta analizirao knjigu ustvrdivši kako je po stilu pisanja vidljivo koliku dozu poštovanja autor izražava prema Svevišnjem držeći ga nazočnim u svakom djeliću njegovog bogatog djelovanja na čelu provincije.

Nakon čitanja pojedinih ulomka knjige, osvrćući se na važnije autorove govore i homilije tijekom navedenih godina koje je ugodno krasnoslovila prof. Sanja Bago, temeljitiju analizu dao je i student u Rimu, a  nekadašnji župni vikar u Imotskom fra Ivan Režić koji je zdušno analizirao svih sedam poglavlja koja se nalaze u knjizi: od autorovih homilija i govora do materijalnih pothvata i pastoralnog rada.

Na kraju se svima obratio dr. fra Željko Tolić izražavajući posebnu zahvalnosti svima onima koji su doprinijeli da njegovo djelovanje navedenih godina prođe uspješno. Posebno se zahvalio svojim najbližim suradnicima ekonomu Provincije fra Marku Mrši te tajniku fra Anti Udovičiću.  Zahvalio se i svim imotskim fratrima kao i vjernicima Imotske krajine kazavši kako je zbog ljubavi prema ovome kraju na kraju i izabrao ovu župi za svoje daljnje pastoralno djelovanje. 

Tijekom predstavljanja na oduševljenje nazočnih pjevala je klapa Sv. Juraj - HRM. 

Dr. fra Željko Tolić jedan je od najistaknutijih provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koja je osnovana 1735. godine i 83. je provincijalni ministar po redu u ovoj Provinciji. Istakao se brojnim materijalnim radovima, a u mnoštvu njegovih projekata zasigurno valja istaknuti temeljito obnovljeni samostan i crkvu u Karinu koji su porušeni od srbočetničke okupatorske ruke te gradnju Klerikata na splitskom Trsteniku kao i početak gradnje crkve Gospe Velikog Krsnog Zavjeta. 

Posebno mu je na srcu bila i župa Podbablje koju je svesrdno pomagao, a vitraj o. Ante Antića koji je darovao 2005. godine i danas krasi crkvu Sv. Ante u Drumu. 

P9299505

 

Slika: Knjigu fra Željka Tolića predstavljali su fra Ivan Režić, prof. Sanja Bago i prof. Ivan Juroš

 

Podijeli sa prijateljima!