Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Podbabljani obišli grobove svojih pokojnika

Podijeli sa prijateljima!

 PB019755

Po starodrevnoj kršćanskoj tradiciji koju su u novije vrijeme prihvatili i mnogi nekršćani dva puta godišnje 1. i 2. studenoga, na poseban način sjećamo se i u duhu povezujemo sa svojim pokojnicima vjerujući u prekogrobni život i Božju nagradu i dajemo smisao svemu što živimo i činimo. 

 

Mnoštvo vjernika i ove godine se sabrano okupilo na najstarijem groblju Imotske krajine, onom smještenom oko prastare crkvice Sv. Luke u kojoj se vjerni Imoćani mole još od 1562.godine kada se ova crkva prvi put spominje u povijesnim listinama. Vjerni Podbabljani donijeli su mnoštvo svježeg cvijeća i svijeća te ih položili na grobove svojih najmilijih pokojnika odajući im zahvalnost za sve ono što su činili tijekom života. 

U 10:30 sati započelo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik fra Nedjeljko Čarapić u koncelebraciji sa župnim vikarom fra  Ivanom Jukićem. U svojoj lijepoj i odmjerenoj homiliji pred mnoštvom koji se natiskao u crkvicu i veliki broj onih koji su bili smješteni oko župne crkve kazao je: "Na ovaj sveti dan ne sjećamo se samo onih koji su službeno proglašeni svetima, onih koji su stavljeni na čast oltara i upisani u kalendar, nego se sjećamo svih onih pokojnika koji su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i prema bližnjem", naglasivši kako Crkva od samih početaka u svojoj liturgiji spominje imena vjernih pokojnika. 

Tijekom svečane svete mise pjevao je Mješoviti zbor župe Podbablje pod ravnanjem orguljašice Marele Vrljić, a jedina negativnost koja je kvarila svečanost i pobožnost ovoga dana bili su pokvareni vanjski zvučnici koji s razlogom, zbog većeg kvara nisu radili tijekom mise.

U poslijepodnevnim satima po običaju župe Podbablje i mnogih župa Imotske krajine svećenici su održavali odriješenja po grobovima moleći za duše svih ukopanih u pojedinim grobovima.

Sutra na Dušni dan vjernici opet nastavljaju sa molitvom za svoje mrtve. U župi Podbablje služit će se mise u 8,9 i 10:30 sati na Kamenmostu, a poslijepodne u 14:30 sati u Podbablju Gornjem u crkvi Sv. Marka, nakon čega će svećenici održavati odrješenja po grobovima.  

Fotografije: Jakov Tolić

 

Podijeli sa prijateljima!