Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

U Podbablju održan križni put spomena na Vukovar

Podijeli sa prijateljima!

PB189914

Župljani Podbablja treću godinu zaredom na doista jedinstven način, točno na dvadesetu i drugu obljetnicu vukovarske tragedije obilježili su Dan sjećanja na Vukovar prigodnim Križnim putem koji je u ponedjeljak 18. studenoga predvodio mjesni župnik fra Nedjeljko Čarapić.

 

Već oko 15 sati mnoštvo vjernika ispunilo je dvorište župne crkve Sv. Luke na Kamenmostu gdje je župnik fra Nedjeljko pred vratima ove najstarije imotske crkve čiji prvi spomen seže iz 1562. godine, započeo pobožnost Križnog puta za vrijeme kojeg su se vjernici posebno sjetili nesebične žrtve brojnih Vukovaraca te žitelja Škabrnje kod Zadra.

Nakon uvoda stotine vjernika uputilo se u procesiju dugu 2,5 kilometra prema centralnoj crkvi Sv. Ante u Drumu gdje su kod jedanaest bijelih križeva te tri kapelice koji su simbolizirali postaje Križnog puta stajali te se u svojim sabranim molitvama sjećali žrtve Vukovara i Škabrnje.


Na čelu podugačke procesije išao je procesionalni križ koji se svojevremeno nosio u tradicionalnoj pučkoj procesiji za Veliki petak u ovoj župi, a nosili su ga od postaje do postaje muškarci iz župe. 

Uz pjesmu Mješovitog zbora župe Podbablje nakon sat i pol hoda vjernici su došli do Druma nakon čega je uslijedilo misno slavlje koje je prevodio župnik fra Nediljko. U svojoj nadahnutoj propovijedi istaknuo je kako su Hrvati od svoga prvog dolaska na ovo tlo bili vezani uz Svevišnjeg i zajedno s njim gradili svoju budućnost.

Pobožnost je završila postavljanjem svijeća na platou ispred mjesne crkve.

Nakon svete mise članovi građanske inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara prikupljali su potpise za referendum o ćirilici.

Podijeli sa prijateljima!