Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Uspjeh učeničke zadruge "Raž" iz Aržana

Podijeli sa prijateljima!

raz 

Na jubilarnoj 30. Županijskoj smotri učeničkih zadruga koja je održana u prodajnom centru Mall off Split, 18. svibnja , UZ „Raž" Osnovne škole Josipa Jovića iz Aržana osvojila je 1. mjesto, a na smotri se natjecalo 35 zadruga iz Splitsko-dalmatinske županije.

 

Praktični rad „Sritnica", u pisanom i praktičnom dijelu, bio je vrlo zapažen, a njegovu su vrijednost prepoznali i članovi triju povjerenstava (za dokumentaciju; za praktični rad i za estetski izgled).
Od mogućih 50 bodova,"Sritnica „ je dobila 48.66!
Ovo je priča o ženama, potkrijepljena životom prabake Babićuše i prikazana figurama od lepušine u svakodnevnim životnim situacijama: Sjetva, Sječa, Vrijeme kosidbe i Kućanski poslovi.
Uz figure prikazani su i dijelovi nakita što su ga žene nosile u svečanim prigodama. „Đerdan" sadrži aržanske motive: raž, žito, tikve, kukuruz...sve što je nekada rađalo u plodnom aržanskom polju.
Sritnice su žene onoga vremena koje su na svojim plećima nosile mnoge tegobe i bezbrojne tuge. Dok su njihovi muževi odlazili na gradilišta i u znoju lica zarađivali kruh svagdanji, one su držale obitelj na okupu, marljivo radile od sunca do sunca; kopale, orale, kosile, nosile...
Ovaj praktični rad spomenik je njima, našim „sritnicama", istkan od niti sjećanja, od snopova tegobe i zrnaca mudrosti... Spomenik je to i prabaki Babićuši čije su priče stavljene u vremenski okvir u koji pripadaju , zaodjenut plaštom ponosa i ljubavi kao i spoznajom o pripadnosti zemlji i kamenu iz kojega nikosmo.
Vrijeme nezaustavljivo teče i odnosi ono što je bilo! Mi ljubitelji baštine i čuvari ognjišta otaca, otimamo zaboravu i čuvamo u toplim njedrima sve što baštinismo od naših predaka...
Ne dajmo zaboravu ono što moramo predati u naslijeđe!

Podijeli sa prijateljima!