Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Iz tiska izašao najnoviji broj "Imotske krajine"

Podijeli sa prijateljima!

krajina portal

Proteklih dana iz tiska je izašlo najnovije izdanje lokalnog lista "Imotska krajina", jednog od rijetkih glasila na području Splitsko-dalmatinske županije koje još uvijek izlazi, a ove godine obilježilo je zavidnih 48 godina od izlaženja. 

 

U dvobroju 772.-773. koji je pripremio Ante Aračić, legendarni imotski intelektualac i novinar te dugogodišnji urednik ove tiskovine čiji su utemeljitelji grad Imotski te okolne općine Imotske krajine može se pronaći za svakoga ponešto. 

Na 22 stranice bogato i moderno grafički dizajnirane u domaćoj tiskarskoj tvrtci "Zag" iz Imotskog mogu će pronaći brojni tekstovi kao presjek aktualnih događanja na području Imotske krajine. Članak započinje uvodnikom koji potpisuje glavni urednik Ante Aračić koji u svom uvodnom tekstu naglašava problematiku depopulacije na području Imotske krajine, ali i na području cijele Domovine te problematiku koja iz same visoke stope mortaliteta naglo raste. 

U najnovijem broju mogu se pronaći i tekstovi o 150 godina Narodne čitaonice u Imotskom, o podatcima broja učenika na području Imotske krajine koji nažalost opada, te o obnovljenoj školi u Svibu kao i presjek izgradnja cesta na području Imotske krajine. 

Od vijesti iz općina Imotske krajine piše se o posjeti ministrice Žalac u Imotskom te o Geoparku Imotska jezera. Čitatelji mogu pronaći osnovne informacije i o dnevnoj bolnici u Zagvozdu te predstavljanju parfema "Nusha" i "Mattan" koje je na tržište plasirala profesorica Višnja Žužul. 

Među glavnim tekstovima ističe se tekst kako je Imotskom otpisan dug od 34 milijuna kuna te kako je otvoren centar "Slava Raškaj" na Kamenmostu. Piše se i o ljekovitoj aroniji iz susjedne Gorice, Danu općine Podbablje, a o domoljubnim stihovima Frane Livajića piše Josip Jović. Jerko Grgić piše o drugoj knjizi Stjepana Žaje, a Milan Ivkošić o knjizi Nikole Kujundžića "Ne zaboravi se smijati". Mladen Vuković pripremio je tekstove o tri knjige Mira Radalje te o Anđelku Mrkonjiću koji je dobio županijsku nagradu kao i o "Duboka duhovnost Milinovićevih stihova", a Petar Ujević o knjizi "Asanaginica iz Zabiokovlja". 

Ivica Luetić piše o pretisku pet knjiga pok. fra Vjeke Vrčića, a Mladen Vuković piše u spomen o istaknutom franjevcu, književniku i intelektualcu fra Ivanu Jukiću te Marini Alerić Bebić, vrsnoj domoljubnoj pjesnikinji. Posljednje stranice lista rezervirane su za sportski dio! 

Na naslovnici lista koji se može nabaviti u tiskari, papirnici i knjižari "Zag" u Imotskom ili narudžbom na redakciju u ulici Ante Starčevića 7 u Imotskom po cijeni od 12 kuna, nalazi se Modro jezere pokriveno snijegom , a na završnoj stranici tekstovi o ponovnom ronjenju u Crvenom jezeru te o podrumu Luje Katića.  

Imotska krajina uz "Solinsku kroniku" jedini je lokalni list koji izlazi na području naše županije, a primaju ga pretplatnici iz 17 država svijeta! 

Podijeli sa prijateljima!