Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pokroviteljica 6. Međunarodne smotre folklora u Drumu

  DSC2174

Šestu godinu zaredom predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prihvatila je pokroviteljstvo nad Međunarodnom smotrom folklora koja će se i ove godine održati u Drumu krajem lipnja, odnosno uoči blagdana sv. Petra koji se slavi kao zaštitnik Druma i suzaštitnik župe Podbablje. 

Više...

Novi knjiga Milana Puljiza

puljiz milan - iko i živko

Umirovljeni zagrebački novinar i publicist Milan Puljiz (Runovići 1935.) objavio je petoi roman, ukupno dvanaestu knjigu “Ivo i Živko“ (Naklada Dominović, Zagteb, 2018.) u kojoj je romansirao živote dvaju Runovićana koji su svaki na svoj način voljeli Hrvatsku, a u knjizi se spominju Zvonko Bušić Taik i drugi domoljubi. Knjigu je posvetio „Imoćanima koji će novim djelima pronositi glas o svojoj dičnoj, ponositoj i junačkoj Krajini“. Na kraju knjige priloženi su osvrti o prethodnim Milanovim knjigama koje su ispisali Mate Maras, akademik August Kovačec, Mirko Galić i Petar Gudelj (preslikan njegov kaligrafski rukopis u tekstu „To mogu samo Runovićani“. Prenosimo predgovor knjizi iz pera autora: 

Više...

Zabrana vjeronauka u Podbablju 1947. godine

sliak1 

Ratna zbivanja za vrijeme Drugog svjetskog rata na području župe Podbablje rezultirala su golemim gubitcima, a čak 326 župljanki i župljana sa teritorija ondašnje prostrane župe koja se dijelila na pet sela : Drum, Grubine, Kamenmost, Podbablje Gornje i Podbapski Zmijavci (Hršćevani i današnji dio župe Zmijavci) izgubili su svoje živote.

Više...

"Brdo ljubavi" razveselilo korisnike udruge "Imotsko srce"

49461806 1109194645922149 1972588701351411712 n 

Treću godinu zaredom vrijedni članovi udruge "Brdo ljubavi" okončalo je svoju, sada već tradicionalnu, humanitarnu akciju "Podbablju s ljubavlju" te su svojim prilozima prikupljanim od nekoliko dana prije Božića pa do Sveta tri kralja, razveselili mnogobrojne korisnike udruge "Imotsko srce". 

Više...

Iz povijesti Podbablja: Humanitarne predstave "Pijan na Božić" i "Suzana" (6.siječnja 2001.)

 20190106 190947 resized

Prelistavajući stare arhivske fotografije prošlog tjedna zakoračili smo u 2001. godinu i opisali ondašnji događaj "Živih jaslica" koji je navedene godine posebno plijenio svojom pozornošću.

Više...

Nova knjiga Dinka Aračića. "Marija u riječi Benedikta XVI."

 aracic marija benedikt 18 1

U izdanju knjižnice „Marija" dr. Dinko Aračić objavio je knjigu „Marija u riječi Benedikta XVI." Uvod je napisao fra Petar Lubina, a pogovor s. Valerija Kovač. 

Više...

Ljekovita aronija

 IMG 5447

U Park shopu u Imotskom oko Božića se održava sajam domaćih proizvoda i kućne radinosti. Jedan od izlagača je i Zdravka Galić iz susjedne Gorice. Zdravka nudi proizvode od ljekovite biljke aronije koju sama uzgaja.

Više...

33 zapisa o imotskom čoviku i pučkoj duši

Ago - Kamena gnjizda korice copy

Ovu 2018. godinu Podbablje portal okrunilo je godinu objavom knjige "Kamena gnjizda" Augustina Age Kujundžića.

Više...

Božićni župni listovi

imotski listovi 2018

Biblija veli: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.” (Mt 4,4) Tako za velike blagdane, uz bogatiju trpezu, valja štogod priuštiti i za dušu, a pisanu riječ donose tradicijski župni listovi. Objavljuje ih deset imotskih župa koje vode franjevci. Za mjesne župne blagdane ljeti se objave glasila Ričice (sv. Ivan) i Runović (Gospa Karmelska), a za Božić osam listova. Predstavimo ih ukratko (do ruku mi još nije stiglo najstarije vinjansko Tomislavljevo).    

Više...

ODRŽAN JE KONCERT VESELIMO SE BOŽIĆU

Drum konc 1

ODRŽAN JE KONCERT VESELIMO SE BOŽIĆU

U Drumu u crkvi Sv Ante, održan je koncert božićnih pjesama u izvedbi dalmatinskih klapa. U subotu 22.12. navečer župljane Podbablja su pjevanjem razgalili: Crkveni zbor Sv Luke Podbablje, klapa Galluna – Imotski, klapa Đeloze – Srinjine, Klapa Neviste – Imotski, klapa Kolura – Split i na kraju klapa Sv Mihovil Proložac.

Više...

Stranica 1 od 29

 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »