Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Održani 25. Raosovi dani

Podijeli sa prijateljima!

jurkić HDR

Jubilarni 25. Raosovi dani održani su 6. srpnja 2018. u Medovu Docu, rodnom mjestu plodnog hrvatskog književnika Ivana Raosa (1921-1987).

Program je tradicijski počeo misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Roka koju su služili don Mladen Vukasović i don Matko Džaja, a potom je položeno cvijeće na književnikov grob. U organizaciji Udruge građana Medov Dolac, koju vodi Bogoslav Džaja, program je nastavljen pred školom prigodnim predavanjem o djelu Ivana Raosa. O povijesti Raosovih dana, koji se utemeljeni uz spomendan piščeve smrti 7. srpnja ratne 1994., govorio je u ime splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika Mladen Vuković, podsjetivši na neke važnije do sada objavljene publicističke naslove o Raosu, među kojima su dva broja Raosova zbornika te Zbornik radova sa književnih susreta u Kijevu 2008., gdje mu je sljedeće godine otkriveno i poprsje. Ako Ministarstvo kulture RH prihvati pokroviteljstvo, dogodine bi se opet raspisao natječaj za novi monodramski tekst (ili kratku priču) koji bi bio nagrađen nagradom „Ivan Raos“. O monografiji Ane Lederer o Raosu te njegovoj prvoj zbirci stihova, koju je pod imenom „Utjeha noći“ objavio 1942. sa stihovima prerano preminulog prijatelja Petra Meštrovića, nećaka našeg slavnog kipara.

Potom je glumac HNK Split Trpimir Jurkić izveo monodramu "Pod Raosovim nebom" s izborom tekstova iz romana "Vječno nasmijano nebo", koju je prvi put izveo prije osam godina u Grabovcu, oživjevši Ivanove duhovite zapise iz djetinjstva o svojoj obitelji i selu, protkavši svoju izvedbu s pet šansona uglavnom iz pera Arsena Dedića, darovavši gledateljima sat vremena čistog užitka.

U glazbenom dijelu pjevala je ženska klapa Tamarin iz Vranjica, a nakon bogate zakuske do poponoćnih ura pjevali su Ante Džaja Rođo i Ivan Žužul.

Podijeli sa prijateljima!