Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

U Imotskoj krajini volonteri prikupili više od 3000 potpisa za otkazivanje Istanbulske konvencije! U Podbablju potpisalo 600 građana

Podijeli sa prijateljima!

 IMG-20180521-WA0052

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" koja je u pretprošlu nedjelju počela s prikupljanjem potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava te referendum za otkazivanje Istanbulske konvencije i u Podbablju prikuplja potpise, a kako doznajemo od koordinatora inicijative izmjenama žele omogućiti pravedniji izborni sustav, jačanje involviranosti građana u političke procese te jačanje odgovornosti političara prema biračima kao i otkazivanje Istanbulske konvencije.  

 

Proteklih dana koordinatori inicijative na području Imotske krajine prikupili su više od 3000 potpisa, a u općini Podbablje su ispred mjesnih crkvi u župama Podbablje i Poljica prikupili 600 potpisa te ističu kako narednih dana neće ostati na ovoj brojci jer je svaki potpis bitan te da će se prikupljati potpisi za oba referenduma. Kako naglašavaju volonteri inicijative bit će na raspolaganju građanima i iduće nedjelje ispred crkvi Sv. Luke na Kamenmostu, Sv. Ante u Drumu, Sv. Marka u Podbablju Gornjem kao i Sv. Ane u Poljicima, a radi potpisa svi zainteresirani mogu kontaktirati volontere inicijative na brojeve: 0996700025 (Brabara), 0984461909 (Mislav) te 098662958 (Matea).  

POTREBNO VIŠE OD 300 000 POTPISA

Potpisi se prikupljaju iduća dva tjedna, do 27. svibnja, a inicijativa "Narod odlučuje" građane pita dva pitanja.

Prvo se odnosi na opće odredbe izbornog sustava, primjerice koji su to kandidati koji će građane predstavljati u Hrvatskom saboru i koji je optimalni izborni prag. Drugo pitanje fokusirano je na nacionalne manjine, jer smatraju da način na koji predstavnici manjina ulaze u Sabor s malim brojem glasova, dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja Vlade i proračuna.

Potrebno je skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa. Prema objavi Ministarstva uprave, naime, u registru birača s današnjim danom upisano je ukupno 3.747.409 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Podijeli sa prijateljima!